Plivački Klub Dubočica osnovan je 03.08.2012 godine. Za ovo kratko vreme PK Dubočica je postao najbolji i najperspektivniji klub na jugu Srbije.

Na samom početku imali smo samo plivače mladih kategorija, da bismo danas izrasli u respektabilan klub sa plivačima u svim kategorijama.

Klub je počeo samo sa jednim trenerom, Dušanom Veličkovićem. Kasnije  se pridružuju  još dva trenera – Stojilković Milan i Šikuljak Nemanja.

U toku 2013 godine osvojeno je mnogo  medalja na plivačkim mitinzima širom Srbije, ali i u susednoj Makedoniji. Takodje je osvojen pehar za drugo mesto u kategoriji cicibana u Centralnoj Srbiji.

U 2014 godini, klub beleži neverovatne uspehe i postaje jedan od najtrofejnijih klubova u okruženju. Osvojeno je 4 pehara za ekipno prvo mesto, 2 pehara za ekipno drugo mesto i pehar za osvojeno treće mesto. Stojilković Milan uspeva da, kao takmičar, osvoji srebro na prvenstvu Srbije u apsolutnoj kategoriji, dok Stanisavljević Petar osvaja bronzu na prvenstvu Srbije u kategoriji pionira.

U vreme kada je vladala najveca kriza u istoriji plivačkog sporta Srbije, Plivački Klub Dubočica je funkcionisao uz minimalna sredstava. Zahvaljujuci neiscrpnom entuzijazmu trenera Dušana Veličkovica i nebrojanih volonterskih sati članova uprave, klub je uspeo da stvori veoma uspešne plivače. To je pomoglo da se PK Dubočica pozicira visoko na plivačkoj mapi Srbije i regiona.

Kao nagrada za sve napore i postignute rezultate, trener Dušan Veličković biva proglašen za naboljeg trenera grada Leskovca.

2015 godine klub nastavlja sa radom u veoma teškim uslovima. I pored toga, plivači nastavljaju da ostvaruju inzvaredne rezultate. Te godine plivač PK Dubočice Miroslav Kocić je izabran za najboljeg sportistu a uprava za najbolji klub u gradu.

2016 godine je održano otvoreno prvenstvo Srbije za plivače u apsolutnoj kategoriji. Publika je imala priliku da uživa u sjajnim nastupima naših proslavljenih plivača, Velimira Stjepanovića, Ivana Lendjera, Čabe Siladjija, Sebastian Saba i mnogih drugih. U ovako oštroj konkurenciji, takmičar plivačkog kluba Dubočica, Miroslav Kocić, uspeo je da osvoji bronzanu medalju u finalnoj trci na 50 metara prsnim stilom, gde su ispred njega bili samo Čaba Siladji i Lakatoš Kristijan.

Iste godine, Petar Stanisavljević je uspeo da se dva puta okiti srebrom i postane dvostruki vicešampion Srbije u juniorskoj kategoriji.

Veoma uspešna godina završena je dodelom najviših priznanja. Nina Stanisavljević je u Decembru 2016 godine proglašena za najbolju mladu sportiskinju grada Leskovca a trener Dušan Veliičković  za najboljeg sportskog stručnjaka.

U Martu 2017 godine, trener Dušan Veliičković biva izabran za člana trenerskog odbora Plivačkog Saveza Srbije, a plivači Nikola Milenovića  i Nina Stanisavljević bivaju selektovani za državni tim Srbije.

Oborena su i nekoliko državna rekorda. U listu rekordera upisali su se Bratislav Pešić u muškoj a Nina Stanisavljević u konkurenciji devojčica do 14 godina sa najboljim vremenom za devojčice do 14 i 16 godina!

Plivači PK Dubočice su u 2018 godini nastavili sa uspesima i potvdili domincaiju na teritoriji južno od Beograda. To ih je naročito motivisalo da se sve više oprobavaju na medjunarodnoj sceni. Na poziv nacionalnog selektora Igora Beretića boje Srbije, grada Leskovca i plivačkog kluba Dubočica, branilo je troje plivača. Nina Stanisavljević, Bratislav Pešić i Iva Obradović a trener Dušan Veličković kao član stručnog tima. Oni su ostvarili su zapažene rezultate na juniorskom prvenstvu Centralne Evrope i juniorskim Mediteranskom igrama uz obaranje nekoliko nacionalnih rekorda.

Ova ekipa je prosto eksplodirala u 2019 godini. Nina Stanisavljević nosi zastavu Srbije na Evropskom juniorskom olimpijskom festivalu u Kazanu. Ona je u polufinalu uspela da postavi rekord igara a u finalnoj trci  osvaji srebro. Time postaje  jedna od najvećih nada srpskog plivanja. Kao takmičar joj se pridružio i Bratislav Pešić, dok je trener Dušan Veličković u Baku otišao  kao predstavnik Plivačkog saveza Srbije.

Za veliki uspeh zaslužni su svi plivači i treneri kluba  jer su nesebično postavili visoke standarde i time stvorili prave uslove za pripremu državnih reprezentativaca.  Oni su time dokazali kvalitet programa koji ovaj klub poseduje. Takodje je stvorena fantastična atmosfera koja daje šansu svim plivačima da se  oprobaju u nekim od narednih medjunarodnih takmičenja.

Nastaviće se…