Plivački Klub Dubočica osnovan je 03.08.2012 godine. Za ovo kratko vreme PK Dubočica je postao najbolji i najperspektivniji klub na jugu Srbije.

Na samom početku imali smo samo plivače mladih kategorija, da bismo danas izrasli u respektabilan klub sa plivačima u svim kategorijama.

Klub je počeo samo sa jednim trenerom, Dušanom Veličkovićem. Kasnije  se pridružuju  još dva trenera – Stojilković Milan i Šikuljak Nemanja.

U toku 2013 godine osvojeno je mnogo  medalja na plivačkim mitinzima širom Srbije, ali i u susednoj Makedoniji. Takodje je osvojen pehar za drugo mesto u kategoriji cicibana u Centralnoj Srbiji.

U 2014 godini, klub beleži neverovatne uspehe i postaje jedan od najtrofejnijih klubova u okruženju. Osvojeno je 4 pehara za ekipno prvo mesto, 2 pehara za ekipno drugo mesto i pehar za osvojeno treće mesto. Stojilković Milan uspeva da, kao takmičar, osvoji srebro na prvenstvu Srbije u apsolutnoj kategoriji, dok Stanisavljević Petar osvaja bronzu na prvenstvu Srbije u kategoriji pionira.

U vreme kada je vladala najveca kriza u istoriji plivačkog sporta Srbije, Plivački Klub Dubočica je funkcionisao uz minimalna sredstava. Zahvaljujuci neiscrpnom entuzijazmu trenera Dušana Veličkovica i nebrojanih volonterskih sati članova uprave, klub je uspeo da stvori veoma uspešne plivače. To je pomoglo da se PK Dubočica pozicira visoko na plivačkoj mapi Srbije i regiona.

Kao nagrada za sve napore i postignute rezultate, trener Dušan Veličković biva proglašen za naboljeg trenera grada Leskovca.

2015 godine klub nastavlja sa radom u veoma teškim uslovima. I pored toga, plivači nastavljaju da ostvaruju inzvaredne rezultate. Te godine plivač PK Dubočice Miroslav Kocić je izabran za najboljeg sportistu a uprava za najbolji klub u gradu.

2016 godine je održano otvoreno prvenstvo Srbije za plivače u apsolutnoj kategoriji. Publika je imala priliku da uživa u sjajnim nastupima naših proslavljenih plivača, Velimira Stjepanovića, Ivana Lendjera, Čabe Siladjija i mnogih drugih. U ovako oštroj konkurenciji, takmičar plivačkog kluba Dubočica, Miroslav Kocić, uspeo je da osvoji bronzanu medalju u finalnoj trci na 50 metara prsnim stilom, gde su ispred njega bili samo Čaba Siladji i Lakatoš Kristijan.

Iste godine, Petar Stanisavljević je uspeo da se dva puta okiti srebrom i postane dvostruki vicešampion Srbije u juniorskoj kategoriji.

Veoma uspešna godina završena je dodelom najviših priznanja. Nina Stanisavljević je u Decembru 2016 godine proglašena za najbolju mladu sportiskinju grada Leskovca a trener Dušan Veliičković  za najboljeg sportskog stručnjaka.

U Martu 2017 godine, trener Dušan Veliičković biva izabran za člana trenerskog odbora Plivačkog Saveza Srbije, a plivači Nikola Milenovića  i Nina Stanisavljević bivaju selektovani za državni tim Srbije.

Oborena su i nekoliko državna rekorda. U listu rekordera upisali su se Bratislav Pešić u muškoj a Nina Stanisavljević u konkurenciji devojčica do 14 godina sa najboljim vremenom za devojčice do 14 i 16 godina!

Nastaviće se…